Olej Makadamia nierafinowany Organic

Olej makadamia jest idealny do pielęgnacji skóry starzejącej się i wymagającej ujędrnienia. Zmiękcza i wygładza skórę oraz łagodzi podrażnienia po opalaniu. Dzięki swoim właściwościom może być stosowany także na blizny, wypryski i drobne rany.

Idealny do pielęgnacji:

  • skóry zniszczonej i wrażliwej
  • suchej, odwodnionej
  • zwiotczałej, o obniżonej elastyczności
  • wymagającej regeneracji i odżywienia
  • skóry problemowej
  • suchych i łamliwych włosów i paznokci

Działanie:

  • ujędrniające
  • regenerujące
  • przeciwstarzeniowe
  • nawilżające
  • łagodzące

Makadamia (Macadamia Ternifolia) jest idealna do pielęgnacji skóry zwiotczałej, wymagającej ujędrnienia. Stanowi ratunek w walce z cellulitem oraz w profilaktyce i zmniejszaniu rozstępów. Wpływa na odnowę komórkową oraz wzmacnia barierę lipidową skóry i paznokcie oraz zapobiega ich rozdwajaniu, stosowana na włosy dogłębnie je regeneruje oraz wygładza, nie obciążając ich, działa naprawczo na zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Duża zawartość tokotrienolu (pochodnej witaminy E), chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Duża zawartość kwasu oleinowego (67 %) sprzyja penetracji w głąb skóry oraz struktury włosów wszystkich składników aktywnych, w tym odpowiadających z utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia. Makadamia łagodzi oraz przyspiesza gojenie, jest skuteczna w walce z różnymi problemami skóry m.in. egzemą, łuszczycą, trądzikiem.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Macadamia Ternifolia Seed Oil; (Olej Makadamia nierafinowany)
  • Kraj pochodzenia: Kenia
  • Postać: płynny olej o orzechowym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce – lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
  • Posiada certyfikat Soil Association Organic

Dostępne opakowania:

  • 50ml spray
  • 100ml spray
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej makadamia powstaje w wyniku tłoczenia na zimno orzechów drzewa makadamia, pochodzącego pierwotnie z tropikalnych lasów wschodniej i północnej Australii
  • Makadamia jest wysokim drzewem, które wydaje orzechy o bardzo twardej łupinie i smacznym miąższu
  • Czas dojrzewania orzechów drzewa makadamia wynosi około 30 tygodni. Zbierane są one dopiero wtedy, gdy spadną na ziemię
Facebook