Olej z Nasion Zielonej Kawy nierafinowany

Olej z zielonej kawy polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, problemowej, o obniżonej elastyczności oraz w profilaktyce cellulitu i rozstępów. Bezpieczny dla wrażliwej skóry okolic oczu. Idealny do masażu ujędrniającego.

Idealny do pielęgnacji:

  • skóry dojrzałej z oznakami starzenia
  • zwiotczałej, pozbawionej elastyczności
  • suchej, łuszczącej się
  • problemowej, zanieczyszczonej
  • z nadprodukcją sebum
  • delikatnej skóry okolic oczu

Działanie:

  • przeciwstarzeniowe
  • ujędrniające
  • nawilżające
  • regenerujące
  • łagodzące

Zielone ziarna kawowca (Coffea Arabica) bogate są w witaminę E, kwas chlorogenowy, a także kwas linolowy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, odpowiadają za przedwczesne niszczenie i starzenie się komórek skóry, zmniejszają widoczność zmarszczek Zawartość kofeiny przyspiesza odpływ limfy z tkanek, pobudza naturalne procesy spalania tkanki tłuszczowej, co prowadzi do rozbijania komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm komórkowy, uelastycznia i ujędrnia skórę zwiotczałą, jak również objętą cellulitem. Wysoka zawartość naturalnych fitosteroli i kwasu linolowego wspomaga zdolność zatrzymywania wilgoci w skórze, co znacznie poprawia stopień jej nawilżenia, działa zmiękczająco, a także pomaga eliminować zmarszczki spowodowane suchością skóry. Zielone ziarna kawowca są odpowiednie do pielęgnacji najbardziej przesuszonych partii ciała i włosów, również skóry wrażliwej, alergicznej, atopowej oraz wrażliwej skóry okolic oczu. Zmniejszają widoczność skaleczeń, ran, blizn potrądzikowych, bruzd, oparzeń , przebarwień oraz rozstępów. Łagodzą ugryzienia owadów oraz rumień występujący po nadmiernej ekspozycji słonecznej. Kafestol i kaweol utrzymują wysoki współczynnik ochrony przed promieniowaniem słonecznym UV. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i immunostymulująco, co sprawia, że są odpowiednie do pielęgnacji również skóry ze skłonnością do nadprodukcji sebum.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Coffea Arabica Seed Oil (Olej z zielonej kawy nierafinowany 100%)
  • Rejon pochodzenia: Brazylia
  • Postać: płynny olej o delikatnym ziołowo – słodkawym zapachu kawy
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce – lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia

Dostępne opakowania:

  • 10ml pipeta
  • 30ml zakrętka
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej z zielonej kawy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno niedojrzałych ziaren drzewa kawowego Coffea Arabica
  • Pierwsze wzmianki o owocach kawowca, pochodzą z Etiopii tysiąc lat p.n.e., gdzie spożywano je w postaci gotowanej z dodatkiem masła i soli
  • Kawowiec, to krzew dorastający do wysokości 5 metrów. Jego owoc, to ciemnoczerwony, mięsisty pestkowiec zawierający dwa spłaszczone z jednej strony nasiona
  • Nazwa kawy pochodzi od arabskiego kahwa, jednak do większości języków przeniknęła poprzez utworzoną od niego włoską nazwę caffe
  • Olej z zielonej kawy swoją nazwę zawdzięcza zielonemu kolorowi niedojrzałych ziaren kawy
Facebook