Olej z Pestek Arbuza rafinowany

Olej z pestek arbuza jest niezwykle lekki i nawilżający. Szybko się wchłania, nie zatykając porów. Odpowiedni do pielęgnacji każdego typu cery oraz włosów (również kręconych), a także delikatnej skóry okolic oczu.

Idealny do pielęgnacji:

  • cery dojrzałej z oznakami starzenia
  • wymagającej dogłębnego nawilżenia
  • wrażliwej skóry dzieci
  • problemowej, łojotokowej
  • suchych i zniszczonych włosów

Działanie:

  • przeciwstarzeniowe
  • nawilżające
  • odżywcze

Arbuz zwyczajny (Citrullus Vulgaris) bogaty w kompozycję niezbędnych NNKT (linolowego, oleinowego oraz linolenowego) i witaminy E, które  regenerują barierę hydrolipidową naskórka oraz pomagają zwalczyć wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry, zwiększając jej jędrność i elastyczność, a także redukując drobne zmarszczki. Zapobiega nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy  rogowej skóry. Idealny do pielęgnacji wrażliwej skóry dzieci. Pomaga w zwalczeniu ciemieniuchy, łagodzi popieluszkowe podrażnienia skóry oraz zaczerwienienia. . Delikatnie natłuszcza, mimo to jest tak lekki, że stosować mogą go również osoby z cerą przetłuszczającą się. Szybko się wchłania i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zaskórników i zmniejsza widoczność porów. Zawartość witamin A, B, C, E i PP wzmacnia barierę lipidową skóry, a także dogłębnie regeneruje i odżywia paznokcie, włosy oraz zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki. Poprawia koloryt oraz usprawnia obronne funkcje skóry, chroni przed promieniowaniem UV.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Citrullus Vulgaris (Watermalon) Seed Oil; (Olej z pestek arbuza rafinowany 100%)
  • Kraj pochodzenia: Włochy
  • Postać: płynny bezzapachowy olej
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu,  6 miesięcy od otwarcia

Dostępne opakowania:

  • 100ml zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej z pestek arbuza powstaje w wyniku tłoczenia i rafinacji nasion owoców arbuza zwyczajnego (Citrullus Vulgaris)
  • Arbuz zwyczajny, roślina z rodziny dyniowatych o płożącej się łodydze długości 2-5 metrów, pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko
  • Owoce arbuza o twardej ciemnozielonej łupinie skrywają w swoim wnętrzu słodki miąższ koloru białego do ciemnoczerwonego oraz brązowo – czarne nasiona
  • Olej z pestek arbuza zwany inaczej olej Ootanga lub olej Kalahari, uzyskiwany jest tradycyjną metodą, poprzez wydłubywanie nasion z łuski, która je otacza, suszenie na słońcu, a następnie ich wyciskanie
Facebook