Olej z pestek granatu nierafinowany Organic

Olej z pestek granatu polecany jest do pięlęgnacji skóry problemowej, wrażliwej, przesuszonej i alergicznej. Wzmacniania skórę dojrzałą z widocznymi oznakami starzenia oraz po nadmiernej ekspozycji słonecznej. Szybko się wchłania i nie zapycha porów. Polecany w profilaktyce cery z trądzikiem różowatym oraz naczynkowej. Wzmacnia, nawilża i wygładza plączące się włosy.

Idealny do pielęgnacji: 

  • z widocznymi oznakami starzenia
  • suchej, alergicznej i wrażliwej
  • zanieczyszczonej, problemowej
  • naczynkowej, o nierównomiernym kolorycie
  • po nadmiernej ekspozycji słonecznej
  • problemowej skóry głowy
  • trudno rozczesujących i plączących się włosów

Działanie:

  • przeciwzmarszczkowe
  • nawilżające
  • łagodzące
  • kojące
  • regenerujące
  • oczyszczające
  • wygładzające

Granatowiec właściwy (Punica Granatum) – używany jest w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, również problemowej, wrażliwej, przesuszonej oraz alergicznej. Posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające. Jest bogaty w substancje czynne, witaminę C oraz kwas elagowy i kwas nukleinowy (omega – 5), dzięki którym, wykazuje wyjątkowe właściwości oczyszczające i łagodzące, kondycjonujące, wygładzające i odżywcze. Łagodnie pielęgnuje cerę zanieczyszczoną, ze skłonnością do zapychania i trądziku (także różowatego). Koi podrażnienia i przebarwienia, przywraca odpowiednie pH. Uspokaja cerę naczynkową. Koi poparzenia słoneczne, swędzenie oraz łuszczenie się skóry, zapobiegając powracaniu dolegliwości. Przyspiesza regenerację komórek. Stosowany na włosy odżywia je i chroni przed zanieczyszczeniami środowiska, a wmasowany w skórę głowy, pobudza krążenie, niweluje łupież, zapobiega czopowaniu mieszków włosowych, wzmacniając włosy i pobudzając je do wzrostu. Ułatwia rozczesywanie włosów, zapobiega ich plątaniu się i nadmiernemu kręceniu.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie
  • jako odżywka do rzęs i brwi – rozprowadź olej na całej długości rzęs oraz brwi dla ich wzmocnienia i regeneracji oraz pobudzenia wzrostu

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Punica Granatum Seed Oil (Olej z pestek granatu nierafinowany 100%)
  • Kraj pochodzenia: Turcja
  • Postać: płynny olej o jasno żółtym zabarwieniu i charakterystycznym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce – lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
  • Surowiec użyty do produkcji posiada Certyfikat Soil Association Organic

Dostępne opakowania:

  • 10ml butelka z pipetą
  • 30ml butelka z nakrętką

Ciekawostki:

  • Olej z pestek granatu powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion owoców ganatowca właściwego Punica Granatum
  • Owoce granatowca, zwane jagodami, przypominają kształtem jabłka[4], a w każdym z nich znajduje się od 100 do 200 nasion
  • Szacuje się, że do wyprodukowania 1 kg oleju potrzeba około 7 kg nasion granatowca

[1] https://www.healthbeckon.com/pomegranate-seed-oil-benefits/
[2] https://beautymunsta.com/benefits-of-pomegranate-seed-oil-for-skin/
[3] https://thebestorganicskincare.com/8-remarkable-pomegranate-seed-oil-skin-benefits
[4] https://pl.wikipedia.org/wiki/Granat_właściwy
[5] http://www.biocosmethic.com/?q=en/pomegranate-punica-granatum-seed-oil-bce1531-bce1007