Olej z Pestek Winogron rafinowany

Olej z pestek winogron jest niezwykle lekki, przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej o obniżonej elastyczności, suchej, wrażliwej i problemowej. Odpowiedni dla każdego typu włosów. Odżywia, wygładza i nadaje blask.

Idealny do pielęgnacji:

  • cery dojrzałej z oznakami starzenia
  • wymagającej dogłębnego nawilżenia
  • skóry problemowej
  • wrażliwej, zaczerwienionej
  • suchych i zniszczonych włosów

Działanie:

  • przeciwstarzeniowe
  • nawilżające
  • łagodzące
  • odżywcze
  • wygładzające

Winorośl właściwa (Vitis Vinifera) dzięki zawartości kwasu linolowego, witaminy E, a także flawonoidów i resweratrolu, regeneruje barierę hydrolipidową naskórka oraz pomaga zwalczyć wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry, zwiększając jędrność i elastyczność skóry, a także redukując drobne zmarszczki. Zapobiega nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy  rogowej skóry. Delikatnie natłuszcza skórę. Pomimo to jest odpowiednia do pielęgnacji skóry tłustej. Działa przeciwzapalnie i tonująco, dlatego też polecany jest osobom z problemami skórnymi. Niweluje zmiany i podrażnienia trądzikowe. Zapobiega powstawaniu zaskórników i zmniejsza widoczność porów. Wzmacnia barierę lipidową skóry, a także dogłębnie regeneruje i odżywia paznokcie, włosy oraz zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki. Sprawia, że włosy pięknie się błyszczą i łatwiej rozczesują.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Vitis Vinifera Seed Oil; (Olej z pestek winogron rafinowany)
  • Kraj pochodzenia: Francja
  • Postać: płynny bezzapachowy olej
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 6 miesięcy od otwarcia

Dostępne opakowania:

  • 100ml zakrętka
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej z pestek winogron powstaje w wyniku tłoczenia i rafinacji nasion owoców winorośli właściwej (Vitis vinifera)
  • Winorośl właściwa, nazywana także winoroślą winną, porastała pierwotnie niemal cały basen Morza Śródziemnego i południowo – zachodnią Azję . Obecnie jej uprawa prowadzona jest na całym świecie
  • Owoce winorośli właściwej  to kuliste lub podłużne jagody o średnicy do około 2 cm, z których wytwarza się przede wszystkim wina. Poza tym wykorzystuje się je do bezpośredniego spożycia (także suszone jako rodzynki), do wyrobu soków, galaretek, dżemów, kwasu winowego i octu winnego
  • Jagoda winorośli właściwej zawiera od 2 do 4 gruszkowatych lub owalnych pestek, z których wytłaczany jest olej
  • Najstarszy żyjący okaz winorośli właściwej posadzony został przez Lancelota ‘Capability’ Browna w 1768 roku w ogrodzie przy Hampton Court w Londynie
Facebook