Woda z Kwiatów Lawendy Wąskolistnej Organic

Woda Lawendowa działa łagodząco, gojąco, antyoksydacyjnie, regenerująco i oczyszczająco. Przywraca naturalne pH. Idealna dla skóry podrażnionej po goleniu, depilacji, opalaniu, ukąszeniu i drobnych skaleczeniach. Łagodzi stany zapalne skóry głowy, wzmacnia włosy i chroni je przed płowieniem oraz niszczeniem, pomaga utrzymać kolor włosów farbowanych.

Idealna do pielęgnacji:

  • skóry wrażliwej i podrażnionej (także wokół oczu)
  • dojrzałej, z oznakami starzenia
  • skóry problemowej (także skóry głowy)
  • cery suchej, odwodnionej
  • włosów farbowanych, przetłuszczających się

Działanie:

  • nawilżające
  • oczyszczające
  • kojące
  • odświeżające
  • relaksujące

Lawenda Wąskolistna (Lavandula Angustifolia) dogłębnie nawilża oraz odżywia skórę. Polecana jest do pielęgnacji wszystkich typów cery. Stosowana na włosy, chroni je przed wysuszeniem, zapewniając odpowiedni poziom nawilżenia, ponadto wzmacnia cebulki, hamuje proces wypadania włosów i stymuluje wzrost nowych. Zawartość pochodnych polifenolowych głównie kwasu ursolowego i kwasu rozmarynowego oraz goryczy, nadaje lawendzie silne właściwości oczyszczające. Dzięki temu, polecana jest do pielęgnacji skóry z problemami dermatologicznymi takimi jak trądzik, egzema, łuszczyca, łupież oraz łojotok. Regularne stosowanie wpływa na przywrócenie prawidłowej gospodarki sebum, a także zmniejszenie widoczności porów. Posiada właściwości fotoochronne. Łagodzi obrzęki, podrażnienia oraz świąd skóry, przyspiesza gojenie się ran i regeneracje naskórka, sprawia, że blizny stają się mniej widoczne, dzięki temu sprawdza się idealnie w przypadku wysypki, drobnych skaleczeń, siniaków, podrażnień skóry głowy zabiegami fryzjerskimi, ugryzień owadów, a także do pielęgnacji skóry po goleniu i depilacji. Stosowana jest również do kojących okładów na opuchnięte powieki oraz w przypadku poparzeń słonecznych. Działa odświeżająco na skórę oraz włosy, dzięki czemu rzadziej się przetłuszczają. Stosowana do pielęgnacji włosów farbowanych, utrwala kolor oraz zapobiega płowieniu pod wpływem promieni słonecznych. Dodaje naturalnego blasku włosom matowym. Aromat lawendy odpręża, łagodzi stany napięcia i stresu, ułatwia zasypianie, pomaga także zwalczyć ból głowy.

Stosowanie:

  • jako tonik / mgiełka do twarzy – rozpyl wodę bezpośrednio na skórę twarzy, dekoltu i szyi zaraz po zabiegu oczyszczania. Możesz równiez użyć wacika. Pozostaw do wchłonięcia, lub zaaplikuj wybrany olej. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, woda wzmocni jego działanie oraz sprawi, że olej szybciej się wchłonie
  • jako dodatek do maseczek i peelingów – dodaj wodę kwiatową do przygotowywanej maseczki w proszku, lub peelngu tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję specyfiku oraz dodatkowo wzmocnić jego działanie
  • jako kojący kompres dla zmęczonych i opuchniętych powiek – nasącz wacik wodą, a następnie nałóż na powieki na okres 15 minut. W tak prosty sposób usuniesz opuchliznę oraz ślady zmęczenia, a dodatkowo nawiżysz oraz odżywisz skórę wokół oczu. Zanim nałożysz kompres, możesz schłodzić wodę kwiatową w lodówce, aby uzyskać dodatkowo efekt chłodzenia
  • jako dodatek do gotowych produktów – dodaj wodę do kremu, balsamu, maski do włosów, innego specyfiku w ilości według uznania, lub zmieszaj w dłoni bezpośrednio przed nałożeniem
  • jako odświeżająca mgiełka do ciała i włosów – rozpyl wodę bezpośrednio na skórę lub włosy w celu odświeżenia, nawilżenia lub odżywienia. Woda lawendowa koi poparzenia słoneczne, ukąszenia owadów oraz zapobiega przetłuszczaniu się włosów
  • jako łagodząca woda po goleniu i depilacji – rozpyl wodę bezpośrednio na miejsca po goleniu i depilacji, aby ukoić podrażnioną skórę i zapobiec stanom zapalnym
  • preparat do skóry głowy – wetrzyj wodę w skórę głowy przed lub po umyciu włosów, aby ukoić podrażnioną skórę skalpu, zlikwidować łupież, łojotok oraz swędzenie. Regularne stosowanie wody lawendowej hamuje proces wypadania włosów

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Lavandula Angustifolia Flower Water; (Woda z kwiatów lawendy)
  • Kraj pochodzenia: Francja
  • Postać: woda o intensywnym zapachu lawendy
  • Warunki przechowywania: w szczelnym opakowaniu, w temperaturze nie wyższej niż 25°C lub, jeśli ktoś preferuje, w lodówce
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
  • Posiada certyfikat Soil Association Organic

Dostępne opakowania:

  • 100ml nakrętka
  • 100ml spray
  • 200ml nakrętka

Ciekawostki:

  • Woda lawendowa otrzymywana jest w procesie destylacji parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej
  • Lawenda wąskolistna, jest to wiecznie zielony krzew, pochodzący z basenu Morza śródziemnego (Francja, Hiszpania, Andora, Włochy)
  • Jej nazwa pochodzi od rzymskiego słowa “lavera” , które oznaczało “myć”
Facebook