Olej Buriti nierafinowany

Olej buriti – przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej długotrwałym działaniem promieni słonecznych, wymagającej ujędrnienia i regeneracji. Posiada wyższą zawartość beta – karotenu niż olej marchwiowy. Utrwala opaleniznę i delikatnie koloryzuje skórę, nadając jej promienny wygląd. Wygładza niesforne włosy.

Idealny do pielęgnacji:

  • cery dojrzałej, z oznakami starzenia
  • skóry po nadmiernej ekspozycji słonecznej
  • cery suchej, mieszanej i tłustej
  • cery nadwrażliwej, problemowej
  • zniszczonych i farbowanych włosów

Działanie:

  • nawilżające
  • kojące
  • łagodzące
  • przeciwstarzeniowe
  • odżywcze

Buriti przeznaczony jest do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej długotrwałym działaniem promieni słonecznych, wymagającej ujędrnienia i regeneracji. Intensywnie nawilża oraz reguluje produkcję sebum. Mogą go stosować zarówno osoby o cerze suchej , jak i mieszanej.  Polecany w profilaktyce cery nadwrażliwej, alergicznej i atopowej. Łagodzi świąd i zaczerwienienia skóry. Jest silnym antyutleniaczem.  Posiada nienasycone kwsasy tłuszczowe, witaminy C oraz E, a przede wszystkim wyższą zawartość beta – karotenu niż olej marchwiowy, któremu zawdzięcza swój wyjątkowy kolor oraz wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne.  Utrwala opaleniznę i delikatnie koloryzuje skórę, nadając jej promienny wygląd. Wpływa korzystnie na jednorodny kolor.  Koi skórę podrażnioną długotrwałą ekspozycją słoneczną. Wygładza niesforne włosy.  Zapobiega ich puszeniu się i ułatwia rozczesywanie. Z względu na intensywny kolor, nie zaleca się stosowania bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Mauritia Flexuosa (Buriti) Fruit Oil (Olej buriti nierafinowany 100%))
  • Kraj pochodzenia: Brazylia
  • Postać:  płynny olej o charakterystycznym zapachu i szkarłatnym kolorze
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia

Dostępne opakowania:

  • 30ml zakrętka
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej buriti powstaje w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy Buriti (Mauritia Flexuosa), tzw. „drzewa życia”
  • Drzewo to porasta tropikalne rejony Ameryki Południowej
  • Owoce buriti są koloru brązowego, mają twarde łuski, które otaczają żółty miąższ
  • Mieszkańcy Amazonii od wieków wykorzystują drobno zmielone, ułożone na skórze owoce buriti w celu ochrony przed promieniowaniem słonecznym
Facebook