Olej Laurowy nierafinowany

Olej laurowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno owoców wawrzynu szlachetnego. Wspomaga walkę ze wszelkiego rodzaju grzybicami, zmianami skórnymi, ukąszeniami owadów, łuszczycą, egzemą, trądzikiem, łojotokiem, łupieżem i wypadaniem włosów. Może być również stosowany jako odżywka wzmacniająca do paznokci oraz preparat ograniczający nadmierne pocenie się.

Idealny do pielęgnacji:

  • skóry problemowej, zanieczyszczonej
  • z nadprodukcją sebum, rozszerzonymi porami
  • skóry głowy objętej łupieżem, przy problemie wypadania włosów
  • miejsc wymagających rozgrzewającego masażu
  • kruchych i łamliwych paznokci

Działanie:

  • oczyszczające
  • łagodzące
  • normalizujące
  • regenerujące

Laur (Laurus Nobilis) wykazuje silne właściwości oczyszczające i łagodzące, dzięki dużej zawartości chlorofilu, co sprawia, że jest idealny do pielęgnacji, cery zanieczyszczonej, zarówno suchej, jak i tłustej.  Wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy, a także stanów chorobowych skóry głowy, takich jak łupież, nadmierne przetłuszczanie się, czy wypadanie włosów. Łagodzi grzybice i stany zapalne skóry oraz paznokci. Jest idealny do pielęgnacji skóry z nadprodukcją sebum i rozszerzonymi porami. Działa normalizująco oraz ściągająco, zmniejsza widoczność porów oraz efekt błyszczenia się skóry. Stosowany regularnie na miejsca o nadmiernej potliwości (stopy, dłonie, pachy) reguluje pracę gruczołów potowych oraz zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach. Duża zawartość glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych  (laurynowego, palmitynowego, olejowego i linolowego)  wspomaga procesy regeneracji skóry oraz włosów, a także przyspiesza gojenie miejsc chorobowo zmienionych z łuszczycą, egzemą, bliznami potrądzikowymi, krostami oraz drobnymi ranami. Wzmacnia paznokcie oraz zapobiega ich rozdwajaniu, stosowany na włosy dogłębnie je regeneruje  nie obciążając ich i wspomaga ich wzrost, działa naprawczo na zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki. Laur posiada również silne właściwości rozgrzewające, które pozwalają na jego wykorzystanie w leczniczych kąpielach oraz masażach miejsc opuchniętych, stłuczonych, a także dotkniętych reumatyzmem.  Pobudza krążenie krwi oraz rozszerza naczynka krwionośne.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie
  • jako naturalny „antypespirant” – rano i wieczorem wcieraj olej laurowy w miejsca o nadmiernej potliwości. Dzięki czemu ograniczysz namnażanie bakterii odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach oraz odświeżysz skórę. Długotrwałe stosowanie oleju laurowego przywróci prawidłową pracę gruczołów potowych
  • rozgrzewająca kąpiel: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Tak przygotowana kąpiel odpręży Twoje ciało oraz pobudzi krążenie krwi

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Laurus Nobilis Fruit Oil; (Olej laurowy nierafinowany 100%)
  • Rejon pochodzenia: Turcja
  • Postać: stały olej o intensywnym świeżym  balsamicznym zapachu oraz ciemno zielonym zabarwieniu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce – tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu

Dostępne opakowania:

  • 10ml pipeta
  • 30ml zakrętka
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej laurowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno liści i owoców wawrzynu szlachetnego Laurus Nobilis
  • Wawrzyn szlachetny  to krzew  z rodziny wawrzynowatych zwany inaczej drzewem laurowym lub bobkowym
  • Drzewa te pierwotnie porastały tereny śródziemnomorskie (Afrykę Północną, Europę Południową) oraz część Azji Zachodniej
  • Starożytni Grecy wierzyli, że wawrzyn to boskie drzewko Apollina. Wykorzystywali liście laurowe we wróżeniach Wyroczni Delfickiej, a także do dekorowania zwycięzców zawodów olimpijskich wieńcami laurowymi
  • Olej laurowy posiada ciemnozieloną barwę, dzięki dużej zawartości chlorofilu
  • W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, topi się przy kontakcie ze skórą
  • Ze względu na właściwości rozgrzewające oraz bardzo intensywny zapach, nie poleca się stosowania oleju laurowego w okolicach oczu, gdzie skóra jest bardzo delikatna i wrażliwa
Facebook