Olej z Baobabu nierafinowany

Olej z baobabu nazywany jest „nowym olejem arganowym”. Głęboko wnika w skórę nawilżając ją i wygładzając. Wspomaga regenerację skóry i walkę ze zmarszczkami, zwiększa elastyczność oraz pomaga w leczeniu problemów skórnych.  Idealnie nadaje się do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, problemowej, zniszczonej i wrażliwej.

Idealny do pielęgnacji:

  • cery dojrzałej z oznakami starzenia
  • zniszczonej, wymagającej regeneracji
  • zwiotczałej, wymagającej ujędrnienia
  • skóry problemowej, suchej odwodnionej
  • zniszczonych, suchych włosów
  • łamliwych paznokci

Działanie:

  • przeciwstarzeniowe
  • ujędrniające
  • regenerujące
  • ochronne
  • nawilżające
  • kojące

Baobab wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej naskórka, przyspiesza odnowę komórkową oraz uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze. Poprawia elastyczność skóry, która staje się widocznie ujędrniona, spłyca i wygładza głębokie zmarszczki. Polecany w profilaktyce rozstępów i cellulitu. , nie obciążając ich, działa naprawczo na zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki. Przynosi ulgę i regenerację nawet skórze mocno przesuszonej, a nawilżenie przy regularnym stosowaniu jest długotrwałe. Zawartość witamin A, E i D oraz nienasyconych kwasów omega-3 przyśpiesza gojenie i łagodzi cerę problemową m.in. z egzemą, łuszczycą, trądzikiem. Reguluje czynność gruczołów łojowych, nie zatykając ich.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Adansonia Digitata Seed Oil; (Olej z baobabu nierafinowany)
  • Kraj pochodzenia: Kenia
  • Postać: płynny olej o delikatnym orzechowym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie stężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia

Dostępne opakowania:

  • 10ml pipeta
  • 50ml zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej ten pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion owocu drzewa Baobab
  • Drzewo to rośnie w trudnych warunkach afrykańskiej Sawanny i nazywane jest również małpim chlebem (gdyż stanowi przysmak małp)
  • Ze względu na swoje wszechstronne właściwości oraz znacznie silniejsze działanie, olej baobab nazywany jest „nowym olejkiem arganowym”
Facebook