Olej z Pestek Moreli nierafinowany Organic

Olej z pestek moreli  opóźnia proces starzenia się skóry, intensywnie nawilża i wpływa korzystnie na koloryt cery. Polecany w profilaktyce rozstępów. Działa zmiękczająco oraz wygładzająco, również na niesforne włosy.

Idealny do pielęgnacji:

  • skóry wrażliwej
  • suchej, wymagającej nawilżenia
  • dojrzałej, pozbawionej elastyczności
  • delikatnej skóry dzieci
  • suchych, niesfornych włosów

Działanie:

  • nawilżające
  • przeciwstarzeniowe
  • łagodzące
  • wyrównujące koloryt

Morela Zwyczajna (Prunus Armeniaca) to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, linolowego oraz palmitynowego), a także witaminy E odpowiada za utrzymanie prawidłowego nawilżenia skóry oraz włosów. Działa zmiękczająco oraz wygładzająco, również na niesforne włosy. Dodatkowo jest idealnym nośnikiem substancji aktywnych. Szybko się wchłania. Świetnie sprawdza się do masażu całego ciała. Pomaga zwalczyć wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry, zwiększając jędrność i elastyczność skóry, a także widocznie redukując zmarszczki. Polecana również do pielęgnacji skóry z rozstępami oraz wrażliwej skóry okolic oczu. Łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry wywołane m. in. promieniami słonecznymi i radioterapią.  Przyspiesza proces gojenia zmian trądzikowych. Bezpiecznie pielęgnuje skórę wrażliwą, alergiczną, atopową, a także delikatną skórę niemowląt. Korzystnie wpływa na koloryt cery, delikatnie ją rozjaśniając. Dzięki zawartości witaminy A (retinolu), regularne stosowanie pozwala zniwelować przebarwienia oraz plamy słoneczne.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil; (Olej z pestek moreli nierafinowany 100%)
  • Kraj pochodzenia: Turcja
  • Postać: płynny olej o jasno żółtym zabarwieniu oraz migdałowym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
  • Posiada certyfikat Soil Association Organic

Dostępne opakowania:

  • 100ml zakrętka
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej z pestek moreli powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion owoców moreli zwyczajnej Prunus Armeniaca
  • Morela zwyczajna uprawiana jest powszechnie w wielu zakątkach świata. Pierwotnie pochodzi z Azji, gdzie uprawiana jest już od kilku tysięcy lat
  • Łacińska nazwa moreli pochodzi od Armenii, kraju gdzie owoc ten jest bardzo ceniony
  • Barwa morelowa jest trzecim kolorem na fladze ormiańskiej
Facebook