Olej z Pestek Śliwki nierafinowany

Idealny do pielęgnacji:śliwka

  •  cery suchej i podrażnionejEKO Your Natural Side 2
  • problemowej, z trądzikiem i łojotokiem
  • dojrzałej z oznakami starzenia
  • suchych, rozdwajających się i zniszczonych włosów
  • łamliwych paznokci
  • spierzchniętych ust

Działanie:

  • przeciwstarzeniowe – dzięki zawartości fitosteroli, olej z pestek śliwki znacząco wpływa na elastyczność i spójność skóry. Regeneruje barierę hydrolipidową naskórka oraz pomaga zwalczyć wolne rodniki. Widocznie ujędrnia i napina skórę. Niweluje zmarszczki spowodowane suchością skóry
  • nawilżające – zawarty w oleju kwas linolowy poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry, dzięki czemu olej ten jest idealny do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej, a także spierzchniętych ust i przesuszonych końcówek włosów. Kwas oleinowy wspomaga penetrację składników aktywnych w głąb skóry, co sprawia że olej ten z powodzeniem może być stosowany jako preparat wzmacniający działanie innych kosmetyków pielęgnacyjnych
  • regulujące – kwas linolowy reguluje prace gruczołów łojowych, odblokowuje pory i znacznie redukuje zaskórniki. Polecany do pielęgnacji każdego typu cery, zarówno suchej i wrażliwej jak również tłustej i trądzikowej. Jest wyjątkowo lekki. Szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze
  • ochronne i regenerujące – olej z pestek śliwki to bogactwo witaminy E, dzięki której olej ten chroni strukturę skóry, włosów i paznokci przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Dogłębnie wzmacnia i regeneruje zniszczone zabiegami chemicznymi włosy i paznokcie. Wspomaga gojenie zmian i blizn trądzikowych oraz mikrourazów skóry

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka.
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
  • do masażu wybranych partii ciała – zmieszaj olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego).
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na włosy ułatwiająca rozczesywanie – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • jako „krem do rąk” – kilka kropli oleju wmasuj w dłonie według potrzeby. Możesz zastosować ten olej również jako kurację regenerującą dla dłoni. W tym celu przed snem wmasuj większą ilość oleju w dłonie, a następnie załóż bawełniane rękawice.

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Prunus Domestica Seed Oil; (Olej z pestek śliwki nierafinowany 100%)
  • Rejon pochodzenia: Polska
  • Postać: płynny olej o charakterystycznym marcepanowo – migdałowym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce – lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu

Dostępne opakowania:

  • 10ml pipeta
  • 50ml zakrętka
  • 1l zakrętka

Ciekawostki:

  • Olej z pestek śliwki powstaje w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców śliwy domowej z rodzaju Prunus Domestica
  • Śliwa domowa to osiągające do 10 metrów wysokości drzewo, niewystępujące w stanie dzikim, wprowadzone do uprawy przez Persów, a w Europie przez Greków i Rzymian
  • Posiadają kuliste lub wydłużone jadalne owoce, o zabarwieniu skórki od zielonego, przez żółty, czerwony, fioletowy aż po granatowy i brązowy, z pestek których tłoczony jest olej
  • Olej z pestek śliwki posiada charakterystyczny łagodny aromat gorzkich migdałów i marcepanu
  • Owoce śliwki znane były już w starożytności, Egipcjanie wkładali je do grobowców zmarłych, wierząc iż w ten sposób zapewnią im godziwy posiłek w zaświatach
Facebook